Jak vybrat sklenice na víno

Jak vybrat sklenice na víno

3 minuty čtení

O víně se říká, že je nápojem antických bohů, umělců i milenců. Nápojem, který mnohým z nás dodal inspiraci, odvahu nebo naopak zklidnil naši mysl. Není proto divu, že se z jeho podávání i popíjení stal jakýsi rituál.

Chcete-li si vaše oblíbené víno vychutnat opravdu se vším všudy, měli byste před jeho podávání myslet nejen na ideální teplotu, ale také na výběr vhodného typu sklenice. Na trhu dnes najdeme velké množství různých druhů pohárů a sklenic na víno, proto výběr té správné může být poněkud náročný.

V tomto článku vám poradíme, jak najít tu pravou sklenku pro Rulandské šedé, v čem při oslavě servírovat luxusní šampaňské, i který tvar sklenice na víno je vhodný pro to vynikající Portské dovezené přímo z Portugalska.

 

iStock-144799158

Proč pít víno ze speciálně určených sklenic?

Různá vína si žádají různé typy sklenice. Abyste si dobré víno opravdu vychutnali, měla by sklenice splňovat několik základních vlastností.

Sklenice z bezolovnatého čistého křišťálového skla

V první řadě by sklenice na víno měly být vyrobeny z čistého bezolovnatého křišťálového skla. K podávání vína se totiž obecně nejvíce hodí právě lehké a tenké sklenice. Čiré a transparentní sklo nezkresluje barevnost vína, a vy tak můžete správně posoudit jeho čistotu a barvu. Sklenice s výrazným reliéfem či potiskem nejsou k podávání vína příliš vhodné. A barevných sklenic se úplně vyvarujte.

Sklenice s tenkou stopkou

Při výběru sklenic na víno se zaměřte také na délku stopky a stabilitu podstavce. Používat bychom měli sklenice s delší štíhlou stopkou, která zabrání tomu, aby horkost naší dlaně ovlivnila teplotu vína. Sklenici tedy vždy držte právě za stopku, nikoliv za stěny. Uchopení za stopku vám navíc usnadní degustací vína.

Vhodný tvar sklenice pro daný typ vína

V neposlední řadě se při výběru vhodné sklenice zaměřte na její tvar i dostatečný objem. Správný tvar a objem sklenic totiž podpoří barvu vína a zároveň podtrhne kombinaci chutí a vůní tohoto lahodného moku.

 

1-4618580

 

Tvary kalíšků sklenic na víno

Existují tři základní tvary kalíšků skleniček na víno. Jedná se o tulipán, balón a flétnu. Všechny ostatní tvary jsou už jen jakousi variací na tuto klasiku.

 

 

1-41614127

 

 

• Sklenice na víno tvaru “tulipán” - Jedná se o univerzálnější tvar sklenice, který se hodí pro bílá i růžová vína. Skleničky tohoto typu doslova kopírují tvar pootevřeného tulipánu. Jejich tělo je baňaté a směrem k hrdlu se lehce uzavírá.

 

 

 

1-2005896 

 

• Sklenice na víno tvaru “balon” - Sklenky kulatého tvaru s větším objemem a otevřenějším hrdlem. Tento tvar usnadní provzdušnění vína. Sklenice typu balon jsou vhodné pro podávání červených vín, které v nich mohou naplno rozeznít symfonii chutí a vůní.

 

 

 

1-5701789 

 

• Sklenice na víno tvaru “flétna” - Sklenice na víno typu flétna je vhodná pro podávání šumivých vín a šampaňského. Vysoká sklenice seštíhlým úzkým tělem je ideální pro dokonalé zobrazení perlení vína. Její zúžené hrdlo napomáhá shromáždění aromatických látek v ideálním bodě.

 

 

 

 

Sklenice na bílé víno

Pokud se řadíte mezi milovníky bílého vína, ať už sladkého nebo suchého, pořiďte si sklenice ve tvaru “tulipánu”.

Bílá vína chutnají nejlépe při nižší, takzvané “sklepní” teplotě, z čehož plynou poměrně vysoké nároky na vhodný tvar sklenic. Sklenice na bílé víno bývají obvykle o něco menší, užší a protáhlejší. Svým tvarem připomínají onen zmíněný tulipán. Asi nejdůležitější je zužující se hrdlo, které umožní bílému vínu plně rozvinout své aroma.

Sladká bílá vína podávejte v tulipánových sklenicích s menším kalichem o objemu od 160 do 240 ml. Suchá bílá a růžová vína servírujte do sklenic s větším kalichem o objemu 200 až 450 ml. Bílé víno vždy nalévejte maximálně do ⅔ sklenice, aby se mohlo pořádně rozvinout aroma. Sklenice na bílé víno by měla mít průměr přibližně 46 mm. 

Sklenice na červené víno

K podávání červeného vína se nejvíce hodí sklenice typu „balon“, jež se vyznačují kulatým tvarem s otevřeným hrdlem.

V případě červených vín se nebojte velkých a objemnější sklenice s co nejširší hladinou. Nepsané pravidlo říká: čím větší sklenice, tím větší možnost, jak víno provzdušnit a uvolnit tak jeho aroma. Etiketa říká, že bychom skleničku měli držet v horní části stopky.

Skleničky na červené víno by měly mít průměr alespoň 65 mm. Pro mladá a lehká červená vína se hodí sklenice o objemu 300 až 450 ml. Zralá aromatická červená vína servírujte ve skleničkách s objemem 400 až 850 ml. A vysoce aromatická červená vína burgundského typu podávejte v balónové sklenici s objemem 700 až 1 000 ml. Víno nalévejte pouze do ⅓ sklenice.

Sklenice na sekt / šampaňské / šumivé víno

Sekt, šampaňské či šumivé víno, jako je prosecco nebo lambrusco, patří už ze zásady do sklenice typu “flétna”.

Klasické široké a otevřené šampusky jsou sice oblíbené, ale pro tento typ nápoje absolutně nevhodné. Víno v šampuskách okamžitě ztrácí svoji perlivost i aroma. Naopak ve vysokých a úzkých sklenicích si dokonale užijeme zobrazení perlení i vůni vína.

Sklenice na šampaňské či šumivé víno má doporučený objem v rozmezí 150 až 350 ml. Šampaňským ji při podávání naplníme přibližně do ⅓.

 vino clanek

Oblíbené víno máte, vždyť je to přece nápoj bohů a v rozumné míře tím jen podporujete své zdraví! Nyní už i víte, který typ sklenice je pro něj nejvhodnější. Podívejte se tedy do naší nabídky sklenic na víno, které jsou vyrobeny z kvalitního křišťálového skla, a podávejte ho už jen v těch správných sklenkách.

Pokud vybíráte sklenice na víno jako dárek, skvělou volbou budou sklenice Diamante, které jsou ručně dekorované a zdobené pravými krystaly Swarovski. Navíc jsou dodávány v luxusních dárkových krabičkách. Vaše blízké jistě potěší také dárkové sady sklenic na víno.