Jak se pije whisky

Zajímá vás, jak správně pít whisky?

3 minuty čtení

 

Představte si, jak po dlouhém pracovním dni usedáte do svého pohodlného koženého křesla. V ruce držíte nádhernou křišťálovou sklenici a v ní máte svůj oblíbený nápoj - whisku. Ale víte, jak správně pít tento luxusní nápoj?

IMG_7074 - kopie

Bohemia Jihlava křišťálový whisky set Fiona

 Hned v úvodu vám chceme říci, že neexistuje žádný zaručený dobrý nebo špatný způsob, jak whisku pít. Jedná se spíše o doporučení od výrobců whisky či degustátorů. Nejdůležitější je, abyste si každý doušek vaší oblíbené whisky opravdu vychutnali.

Začněte výběrem vhodné sklenice

Kvalitní zážitek z dobré whisky začíná s tou správnou skleničkou - whiskovkou. Ideální sklenice na ochutnávání, tedy degustování whisky, je vyšší štíhlá sklenice s rovnými stranami a nožičkou. Sklenka se navrchu zužuje a vyrobena z tenkého skla. Tento typ sklenice je důležitý především pro zachování správného aroma whisky.

Pro klasické popíjení je vhodná pevná nízká sklenička válcového tvaru s masivním dnem, které se také říká tumbler. Hodí se k pití whisky čisté i doplněné trochou vody nebo ledu.


Pro váš večerní rituál se skvěle hodí například whiskovky Crack od Bohemia Jihlava. A abyste si whisku vychutnali ještě o něco více, pořiďte si skleněný whisky set obsahující sadu luxusních skleněných whiskovek a křišťálovou karafu.

97_crystalite-bohemia-whisky-set-orbit--1-6 

Crystalite Bohemia a jejich whisky set Orbit

Barva a vůně whisky

Přirozenou barvou sladové whisky zrající ve dřevěném bourbonovém sudu je světle žlutá. Whisky s tmavšími odstíny (od jantarové po tmavohnědou) pravděpodobně zrály v sudech  od portského, sherry nebo rumu. Whisky je velmi aromatický nápoj a v její vůni můžeme zaznamenat různá aromata - květinová, ovocná, ořechová, zemitá i kávová nebo čokoládová.

IMG_8608

Sklenice na whisky Caren od Bohemia Jihlava

Pít whisky s vodou nebo ledem?

Na to, jak správně popíjet whisku, je velké množství názorů. Někdo doporučuje pít whisku neředěnou, jiný vám řekne, že je nejlepší whisky s ledem a další vám ji lehce zředí pár kapkami vody.

1. Samotná whisky

Asi nejjednodušším a primárním způsobem, jak pít whisky, je pít ji čistou. Whisku, zahřátou na pokojovou teplotu, stačí tedy nalít do vhodné whiskovky. První malý doušek poválejte pod jazykem, asi pět sekund a zkuste ji nechat prosáknout do patra. Tak si prý nejlépe vychutnáte její sílu a aroma. Jednotlivé doušky prokládejte studenou vodou.

Nejlepší whisky vyberete na https://www.alkohol.cz/produkty/top/whisky/

2. Whisky s pár kapkami vody

Mnoho lidí přidává do whisky trochu vody. Ta má za následek její “otevření”, tedy zvýraznění chutí a umocnění její kvality. Každá whisky se přidáním vody lehce změní, proto při jejím použití dávejte pozor. Do whisky vždy přidávejte odstátou vodu pokojové teploty a zkuste nejprve kapku nebo dvě. Vodu přidávejte po troškách, dokud nenajdete rovnováhu, která vám bude vyhovovat.

3. Whisky s ledem

Na popíjení whisky s ledem jsou dva opravdu odlišné názory. Jeden tvrdí, že přidáním ledu otupíte její chuť a naopak s tím druhým se dozvíte, že stejně jako voda i led dokáže podpořit její různé chuťové tóny. Verdikt, který je správný a který ne, necháme tedy jen a jen na vás. Především v Americe si můžete dopřát sklenici whisky s opravdu velkým množstvím ledu.

4. Whisky v koktejlech

Nebojte se experimentů. Whisky typu single malt nebo blended se skvěle hodí do velkého množství koktejlů. Na maximum si ji vychutnáte například v klasice Whisky Sour nebo Old Fashion. Výborná je také v koktejlu New Yorker či Double Eagle.

IMG_6363

Sklenice na whisky Crack od Bohemia Jihlava